info

Keuzehulp: Hoe kies je een smartwatch

  • Chantal van Beek
  • 10 juni 2023
hoe kies je een smartwatch

Is het tijd voor een (nieuwe) smartwatch? Leuk! Maar 'doe maar een smartwatch' is niet de juiste keuze. Je hebt natuurlijk bepaalde eisen, wensen en een bepaald budget. Wij helpen je middels deze keuzehulp om de jusite keuze te maken voor de smartwatch die het beste bij jou past.

Met de groeiende populariteit van draagbare technologieën, is de smartwatch uitgegroeid tot een populair accessoire voor veel mensen, maar met zoveel merken en opties op de markt kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Deze smartwatch keuzehulp is daarom ontworpen om je te helpen bij het vinden van het perfecte slimme horloge die voldoet aan jouw behoeften en voorkeuren. 

1. Compatibiliteit met je smartphone

Om optimaal gebruik te kunnen maken van je smartwatch is het belangrijk om deze te kunnen koppelen aan je smartphone. Hierdoor krijg je de juiste inzichten in bijvoorbeeld je gezondheid en je sportprestaties. Helaas is niet elk horloge compatibel met je telefoonZo werken Apple smartwatches niet met Samsung telefoons en kan je je Samsung smartwatch meestal niet koppelen aan je Apple telefoon. 

Welke Samsung smartwatches werken WEL samen met iOS (Apple)?

De Galaxy Watch3, Galaxy Watch, Galaxy Watch Active en Galaxy Watch Active2 zijn te koppelen met IOS door middel van bluetooth en de Galaxy Watch iOS app.

De Galaxy Fit, Gear Live, Gear Fit 2, Gear Fit2 Pro, Gear S2, Gear S3 en Gear Sport zijn ook te koppelen, maar hebben restricties op de IOS versie.

Welke Samsung smartwatches werken NIET samen met iOS (Apple)?

De Gear 1, Gear 2, Gear S, Gear Fit, Galaxy Watch4, Galaxy Watch4 Classic, Galaxy Watch5 en de Galaxy Watch5 Pro zijn helaas niet te koppelen aan een Apple device.

Welke Apple smartwatches werken WEL samen met Android?

Heel simpel. Geen. Een Apple watch is niet te koppelen met een Android device.

Conclusie: Bezit je een iPhone, dan ben je gebonden aan een Apple, Garmin of Fitbit smartwatch, bezit je een Samsung telefoon, dan kan je geen Apple watch koppelen en ben je gebonden aan een Samsung Watch, Garmin, Fitbit of Huawei

2. Functionaliteit en eigenschappen

Waarvoor wil je je smartwatch gebruiken? Gewoon als horloge met wat leuke extra's? Of ben je een sportief type en wil je al je resultaten kunnen meten? Of wil je meer inzage krijgen in je gezondheid? Of ben je een avonturier en wil je een robuust horloge waarvan de batterijtijd lang is en hij niet snel beschadigt? 

Wel of geen 4G functie voor je smartwatch?

Bij een aantal smartwatches heb je de keuze uit een 4G/LTE of wifi/bluetooth variant. Wil je kunnen bellen met je smartwatch, dan kan dat in bijna alle gevallen met beide opties, alleen zonder 4G module ben je altijd afhankelijk van je telefoon die in de buurt moet zijn. Ben je dus een fanatiek sporter en neem je niet altijd je telefoon mee, maar wil je wel bereikbaar zijn, dan is het handig om deze optie wel te overwegen. Naast het verschil in functionaliteit hangt hier ook altijd een ander prijskaartje aan. Gemiddeld is bij Apple bijvoorbeeld de 4G variant 100-150 euro duurder en bij Samsung 30-50 euro. 

Bedenk naast de 4G functionaliteit goed welke andere functies belangrijk voor je zijn. Sommige populaire functies zijn GPS (routeplanner), NFC (voor contactloze betalingen), waterdichtheid, een hoogtemeter of meldingen van berichten en oproepen, maar ook het afspelen van muziek behoort tot de opties.

Muziek afspelen met je smartwatch

Met een smartwatch kun je je muziek rechtstreeks vanaf je pols bedienen, zonder je smartphone erbij te hoeven pakken. Je kunt nummers afspelen, pauzeren, het volume aanpassen en zelfs afspeellijsten maken. Sommige smartwatches hebben ingebouwde players en op anderen kan je je favoriete muziekapp als Deezer of Spotify zetten. Ook zijn er smartwatches met ingebouwde boxen, zodat het geluid rechtstreeks uit je horloge komt!

Hoe lang gaat de batterij van een smartwatch mee?

Niets is vervelender dan een lege batterij van je smartwatch. Om de slimme horloges zo licht en klein mogelijk te maken is het onmogelijk om daar een grote batterij in de plaatsen die lang mee gaat. Gelukkig weten de fabrikanten tegenwoordig met de nieuwste technieken de levensduur van de batterij te verhogen en het energiegebruik van je smartwatch te verlagen. Toch moet je er rekening mee houden dat je een Apple, Samsung bijna elke dag moet opladen en gaan de modellen van Garmin, Huawei en Fitbit vaak langer mee.

3. Design en gebruiksvriendelijkheid

Overweeg het ontwerp en de display-opties. Wil je een klassieke look met een rond scherm of een modernere uitstraling met een rechthoekig scherm? Denk ook na over de grootte van het scherm en de resolutie, aangezien dit van invloed kan zijn op het gebruiksgemak en de leesbaarheid.

De meeste smartwatch fabrikanten hebben per type 2 maten. Over het algemeen wordt de kleine variant door dames gekozen en wordt de grote variant meestal als heren smartwatch beschouwd.

Het leuke van de meeste smartwatches is dat je de bandjes aan kunt passen, zodat je het design helemaal naar je eigen hand kunt zetten.

Denk ook na over de gebruiksvriendelijkheid en het bedieningsgemak van de smartwatch. Is het eenvoudig te navigeren door de menu's en instellingen? Sommige modellen hebben een touchscreen, terwijl andere worden bediend via fysieke knoppen. Kies een smartwatch die intuïtief is en gemakkelijk aan te passen is aan jouw voorkeuren.

4. De prijs

Smartwatches variëren sterk in prijs, afhankelijk van het merk, de functies en de materialen. Je ziet soms al hele goedkope smartwatches van 25 euro via bijvoorbeeld Alie Express, maar daar staan wij niet achter. De metingen zijn vaak niet gekalibreerd, waardoor je onzuivere resultaten krijgt. Denk bijvoorbeel aan je hartslag meting. Als dat niet zuiver is, dan kan dat voor onrust zorgen. Wij adviseren daarom altijd om een smartwatch van een bekend merk te kopen om dit te voorkomen. De prijzen hiervan varieren van 150 -1500 euro.

Bepaal altijd hoeveel je bereid bent uit te geven en zoek daarmee naar een smartwatch binnen jouw prijsklasse. Wil je een smartwatch van een bepaald merk, maar is hij nog iets te duur? Dan kan je er ook voor kiezen om een iets ouder model te nemen. Vaak worden de voorlopers ook nog verkocht.

Conclusie:

Bij het kiezen van een smartwatch is het belangrijk om rekening te houden met compatibiliteit, functionaliteit, design, de gebruiksvriendelijkheid en de prijs. Door deze factoren zorgvuldig af te wegen en jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren in overweging te nemen, kun je de perfecte smartwatch vinden die naadloos aansluit aan jouw wensen. Veel succes met jouw keuze en geniet van de voordelen van deze geavanceerde draagbare technologie!

Gerelateerde merken:

Je maakt altijd de juiste keuze via smartwatches.nl!

Over ons

Smartwatches.nl is een informatief platform voor smartwatches. Wij testen, reviewen en vergelijken slimme horloges om de consument mee te helpen in het maken van de juiste keuze.

Copyright Smartwatches.nl 2024
a BRANDLY product